Gutenberg de la WordPress 5.0. Da sau nu?
Gutenberg, noul editor sub forma de builder, este cel mai important update adus de WordPress 5.0. Acesta schimba fundamental modul de construire a layout-ului in platforma WordPress. Fara indoiala, Gutenberg reprezinta un pas inainte. Dar este un pas pe care trebuie sa il faci si tu? Daca ar fi sa judecam doar dupa ratingul de 2 stele acordat pana in prezent de utilizatorii temerari, raspunsul este nu. Daca privim insa lucrurile in ansamblu, raspunsul este da.
Gutenberg este inceputul schimbarii pentru WordPress, primul dintr-o serie de trei update-uri majore care vor transforma WordPress intr-un instrument pentru crearea facila, rapida si intuitiva de site-uri 100% personalizabile. Click To TweetPe 6 decembrie 2018 a fost lansat WordPress 5.0 si odata cu el noul editor Gutenberg. De fapt, aceasta a fost si singura schimbare majora. Dupa cum era de asteptat, plugin-ul a fost intampinat cu ovatii pe de o parte si cu rosii stricate pe de alta.
Ce este Gutenberg?
Gutenberg este noul editor WordPress care vine sub forma unui builder.
In locul paginilor de tip text, unde era necesara folosirea de HTML si shortcode-uri pentru a obtine structura dorita, Gutenberg opereaza cu blocuri.
Layout-ul paginii este construit prin folosirea, cu drag-and-drop, de blocuri pentru text, subtitluri, imagini, liste etc.
Spre deosebire de editorul clasic, cu Gutenberg pot lucra usor si la un nivel mai avansat chiar si cei care nu au cunostinte de programare. Este indeosebi de ajutor pentru creatorii de continut care vor sa includa elemente speciale in articolele de blog pe care le semneaza fara sa trebuiasca sa apeleze la un programator.
Gutenberg functioneaza la fel ca alte buildere sub forma de plug-in-uri, cum este spre exemplu Visual Composer. Diferenta este ca Gutenberg este integrat in fisierele de baza ale WordPress 5.0.
Cum functioneaza Gutenberg?
„Bine ai venit in lumea minunata a blocurilor!” este mesajul cu care esti intampinat cand deschizi Gutenberg pentru prima data. Aceia dintre noi care sunt familiarizati cu cartierele gri ale Romaniei stiu ca lumea blocurilor nu este tocmai roz, dar in Gutenberghood lucrurile stau altfel.
Imagineaza-ti ca esti un pictor (neaparat talentat!) si ai in fata o panza alba pe care o poti transforma in arta, nu cu ajutorul penelului, ci cu ajutorul blocurilor.
Cu alte cuvinte, te asezi la calculator pictor si te transformi in inginer constructor. ?
Cu Gutenberg, totul e standardizat, organizat sub forma de blocuri si gata sa fie folosit. Fiecare bloc are propriile setari si propriul layout, in functie de ce reprezinta.
Exista blocuri pentru pentru paragrafe, liste, citate, titluri, subtitluri, imagini, galerii, coloane, butoane, liste, module etc.
Una dintre partile mele preferate la Gutenberg sunt blocurile reutilizabile. Adica poti crea, spre exemplu, un bloc dedicat pentru un subtitlu, il poti salva ca bloc reutilizabil si folosi ori de cate ori ai nevoie.
Concret, deoarece pentru fiecare dintre clientii nostri am implementat un layout personalizat care sa se potriveasca perfect cu identitatea lor, ne va fi mult mai usor de acum inainte sa redactam un articol de blog avand la indemana blocul care contine subtitlul la dimensiunea potrivita, in culoarea potrivita, cu fontul potrivit, pe care sa il culegem din sertarul cu blocuri reutilizabile.
Ai nevoie de Gutenberg acum?
Vestea buna pentru ardeleni, dar si pentru alti utilizatori care nu sunt grabiti din fire, este ca Gutenberg nu este in prezent obligatoriu. In locul lui se poate folosi in continuare editorul Clasic care va fi disponibil pana in 31 decembrie 2021.
Ai astfel suficient timp sa te joci cu noul editor, sa faci toate testele si eventualele modificari care se impun pentru ca site-ul tau sa fie pregatit pentru Gutenberg.
Cu toate ca in prezent plugin-ul scartaie, sfatul nostru este sa nu il eviti pentru prea multa vreme. Cu siguranta se va stabiliza intr-un timp relativ scurt, iar beneficiile pe care le aduce sunt de necontestat: un site modern, frumos, 100% personalizabil, unde ai lucrat usor si intuitiv si mai repede decat inainte.
Este site-ul tau pregatit pentru Gutenberg?
Cel mai probabil nu.
De aceea, recomandarea noastra este ca update-ul la WordPress 5.0. sa se faca pe o clona a site-ului. Aici poti testa, fara sa iti asumi niciun risc, daca apar incompatibilitati intre noua versiune a platformei si tema sau plugin-urile folosite de site-ul tau.
Inainte de a instala plugin-ul, verifica daca tema si plugin-urile instalate deja sunt compatibile cu acesta. Poti afla aceasta informatie pe site-urile/ paginile producatorilor.
Asigura-te ca atat tema cat si plugin-urile au update-urile la zi inainte de instalare. Dupa, verifica toate paginile pentru a te asigura ca nu exista erori.
Doar dupa ce te-ai asigurat ca totul este in regula poti transfera live site-ul echipat cu Gutenberg.
Gutenberg este viitorul, si cu cat il imbratisam mai repede, cu atat mai bine. Este adevarat ca va mai dura cateva luni bune pana sa functioneze perfect si ca este nevoie sa ii dedici timp pentru a te familiariza cu modul lui de functionare. Insa odata toate obstacolele depasite, noi credem ca rezultatele te vor multumi.